Αγωγή Υγείας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της παχυσαρκίας ,στις 24/10/2014, στο Σχολείο μας έγινε η ομιλία από τον Εκπαιδευτικό της ΣΤ΄ τάξης ,Τήκα Σωτήριο, με θέμα <>. Θέμα που κατά το σχολικό έτος 2013-2014,στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης , επεξεργάστηκε με την τάξη του.
Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.
Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα..
Δυστυχώς, η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει άμεσα και τη χώρα μας, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας
Οι μαθητές μας πήραν το μηνυμα ότι η υγιεινή διατροφή είναι παράγοντας της υγιεινής ζωής. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη μεσογειακή διατροφή ,τη διατροφή που είχαν οι οι Έλληνες τον προηγούμενο αιώνα ,δύσκολα μεν ,αλλά αναγκαίο ,ώστε να υπάρχει μακροβιότητα..

.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

 

P1010267

 

Hμέρα δράσης και ενημέρωσης Υγιεινής των χεριών
Πρόληψη μολυσματικών ασθενειών ?Ατομική Υγιεινή (Κοινωνικό Σχολείο)

29 Ιανουαρίου: «Ημέρα δράσης και ενημέρωσης Υγιεινής χεριών»
Πραγματοποιήθηκε στους μαθητές του Σχολείο μας εκδήλωση από τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας με θέμα την Υγιεινή των χεριών.
Έγινε κατανοητό στους μαθητές μας ότι τα χέρια τα πλένουμε:
– Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
– Πριν το φαγητό.
– Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
– Μόλις μπαίνουμε στο σπίτι
– Μετά το παιχνίδι.
– Μετά την επαφή με ζώα ή περιττώματα ζώων.
– Μετά από βήξιμο, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης.
– Εάν είμαστε άρρωστοι ή είμαστε μαζί με άλλο άρρωστο άτομο.

 

P1010279
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η υγιεινή των χεριών αποτελεί βασικό στοιχείο για την ασφάλεια των ασθενών και την πρόληψη των λοιμώξεων, την αποτροπή εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής και την προστασία από τον αποικισμό με πολυανθεκτικά μικρόβια.

 

P1010270
 Η κακή υγιεινή των χεριών μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών;
Οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με μια απλή χειραψία;
Με τη βοήθεια ενός φταρνιστή (ενός σπρέυ από υγρό τζαμιών με χρωματιστό νερό) καταλάβαμε ότι:

? Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με το φτάρνισμα ή το βήχα.
? Η κάλυψη του στόματος όταν φταρνιζόμαστε δεν εμποδίζει τη μετάδοση μιας λοίμωξης.
? Ο βήχας και το φτάρνισμα μέσα στο χέρι μας μεταδίδει μια λοίμωξη με τη χειραψία ή την επαφή με άλλα αντικείμενα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Μικροοργανισμοί, υγιεινή χεριών, υγιεινή αναπνευστικού.
Οι μικροοργανισμοί είναι μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί πολύ μικροί για να είναι ορατοί με τα μάτια. Βρίσκονται σχεδόν παντού στη γη. Μερικοί μικροοργανισμοί (κυρίως τα βακτήρια) είναι ωφέλιμοι και άλλοι μπορούν να είναι βλαβεροί για τους ανθρώπους. Αν και είναι εξαιρετικά μικροί, οι μικροοργανισμοί εμφανίζονται με διάφορα σχήματα και μεγέθη. Υπάρχουν τέσσερις κύριες ομάδες μικροοργανισμών:
Οι ιοί είναι οι μικρότεροι από τους μικροοργανισμούς και είναι γενικά βλαβεροί στον άνθρωπο. Οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν από μόνοι τους. Χρειάζονται ένα κύτταρο να τους «φιλοξενήσει» για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Αφού μπούν μέσα στο κύτταρο «οικοδεσπότη» («ξενιστή»), πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε εκατομμύρια και σταδιακά καταστρέφουν το κύτταρο!
Οι μύκητες είναι πολυκύτταροι οργανισμοί που μπορεί να είναι και ωφέλιμοι και βλαβεροί για τον άνθρωπο. Οι μύκητες βρίσκουν την τροφή τους αποσυνθέτοντας νεκρή οργανική ύλη ή ζώντας σαν παράσιτα σε έναν ξενιστή. Οι μύκητες μπορεί να γίνουν βλαβεροί προκαλώντας λοίμωξη (η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον ανθρώπινο οργανισμό) ή δηλητηρίαση , αν τους φάει κάποιος
Τα βακτήρια (μικρόβια) είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που μπορούν να πολλαπλασιάζονται ραγδαία μια φορά κάθε 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξής τους, μερικά παράγουν ουσίες (τοξίνες) που είναι εξαιρετικά βλαβερές για τον άνθρωπο και προκαλούν ασθένειες (π.χ. ο σταφυλόκοκκος). Άλλα βακτήρια είναι εντελώς αβλαβή ενώ άλλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για μας (π.χ. ο γαλακτοβάκιλλος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων). Άλλα βακτήρια είναι απαραίτητα για τη ζωή όπως αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φυτών (π.χ. το ριζοβακτηρίδιο). Τα αβλαβή βακτήρια λέγονται μη παθογόνα, ενώ τα βλαβερά βακτήρια είναι γνωστά σαν παθογόνα. Πάνω από το 70% των βακτηρίων είναι αβλαβή μη παθογόνα.
Τα παράσιτα είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που ζουν εις βάρος άλλων ζωντανών οργανισμών του φυσικού και ζωικού βασιλείου. Προσωρινά ή μόνιμα παραμένουν μέσα στο εσωτερικό ή στην εξωτερική επιφάνεια αυτών των οργανισμών. Στον οργανισμό του ανθρώπου μπορεί να ζουν 500.000 είδη διαφόρων ζωντανών μικροοργανισμών. Τα παράσιτα τρέφονται από τα υγρά και τους ιστούς του σώματος ή με την τροφή που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα. Οι τρόποι μετάδοσης είναι: από τη μητέρα στο έμβρυο, τις χειραψίες, το αγκάλιασμα και τα φιλιά, τη σεξουαλική επαφή, τη χρησιμοποίηση ξένων ρούχων, πιάτων, ποτηριών, κλπ, από κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά και κρέατος που δεν έχει ψηθεί ή βράσει καλά.
Από τους γνωστότερους μικροοργανισμούς είναι ο ιός της γρίπης και τα βακτήρια του πνευμονιοκόκκου και του μηνιγγιτιδοκόκκου.
Τα σχολεία είναι εστία βλαβερών μικροοργανισμών που μεταδίδονται γρήγορα από παιδί σε παιδί με το άγγιγμα. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να σταματήσει η μετάδοση των μικροοργανισμών και να προληφθούν οι ασθένειες των παιδιών.
Τα χέρια μας φυσιολογικά εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία που διατηρεί το δέρμα μας υγρό και το εμποδίζει να γίνει πολύ ξηρό. Αυτή η ουσία όμως, είναι επίσης ένα τέλειο μέρος για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό χρήσιμων αλλά και παθογόνων μικροοργανισμών. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών βοηθάει να απομακρύνονται οι βλαβεροί μικροοργανισμοί που παίρνουμε από το περιβάλλον που ζούμε (σπίτι, σχολείο, κήπο, ζώα, τρόφιμα, κλπ). Μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορούν να μας αρρωστήσουν εάν τους φάμε ή τους εισπνεύσουμε.
Το πλύσιμο των χεριών μόνο με νερό διώχνει τη βρωμιά, τη σκόνη, τα χώματα και τη μουντζούρα, αλλά το σαπούνι είναι απαραίτητο για να διαλύσει τη λιπαρή ουσία στην επιφάνεια των χεριών που έχει παγιδεύσει βλαβερούς μικροοργανισμούς
ΕΙΚΟΝΑ 1: Σωστό πλύσιμο των χεριών
2. Υγιεινή του Αναπνευστικού
Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης μιας λοίμωξης είναι με τα σταγονίδια, όπως με το βήχα και το φτάρνισμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί πιο άμεσα, για παράδειγμα, με την ανθρώπινη επαφή (άγγιγμα, φιλί, άπλυτα χέρια, χρήση της ίδιας οδοντόβουρτσας, φλιτζάνια, κλπ) και όταν τρώμε μολυσμένα τρόφιμα.
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι από τις πιο κοινές αρρώστιες σ? ένα σχολείο και ίσως από τις πιο μολυσματικές. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και πυρετό. Το κρυολόγημα κάνει επίσης τη μύτη μας να τρέχει! Πολλοί πονόλαιμοι που σχετίζονται με το κρυολόγημα και τη γρίπη συμβαίνουν εξαιτίας των ιών που βρίσκονται στο λαιμό και το νιώθουμε σαν γδάρσιμο, αναπνέουμε από το στόμα νιώθοντας το λαιμό μας ξηρό και έχουμε συνεχή βήχα που μας κάνει να πονάμε. Τα κρυολογήματα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς και γι΄ αυτό δεν μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά τα οποία σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια. Γενικά, σ? αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να κοιμόμαστε αρκετά και να πίνουμε άφθονα υγρά, όμως εάν τα συμπτώματα επιμένουν τότε απαιτείται μια επίσκεψη στο γιατρό. Το φτάρνισμα είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προσπαθεί να διώξει τη σκόνη και τους τυχόν βλαβερούς μικροοργανισμούς που έχουμε εισπνεύσει. Οι βλαβεροί μικροοργανισμοί και η σκόνη κολλάνε στις τρίχες της μύτης μας και τη γαργαλούν. Η μύτη στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ο οποίος στη συνέχεια στέλνει μήνυμα ξανά στη μύτη μας, στο στόμα, στους πνεύμονες και στο στήθος λέγοντας τους να φυσήξουν αυτό τον ερεθισμό μακριά. Στην περίπτωση του κρυολογήματος και της γρίπης, εκατομμύρια σωματίδια του ιού ξεχύνονται με το φτάρνισμα και μολύνουν το σημείο που θα προσγειωθούν και αυτό θα μπορούσε να είναι τα τρόφιμα ή τα χέρια μας.

 

P1010273P1010278

P1010280

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της παχυσαρκίας ,στις 24/10/2014, στο Σχολείο μας έγινε η ομιλία  από τον Εκπαιδευτικό της ΣΤ΄ τάξης  Τήκα Σωτήριο με θέμα <<η υγιεινή διατροφή ασπίδα κατά της παχυσαρκίας>>.  Θέμα που κατά το σχολικό έτος 2013-2014,στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης , επεξεργάστηκε με την τάξη του.

Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα..

Δυστυχώς, η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει άμεσα και τη χώρα μας, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας

Οι μαθητές μας πήραν το  μηνυμα  ότι η υγιεινή  διατροφή είναι  παράγοντας   της     υγιεινής ζωής.  Τονίστηκε ιδιαίτερα  ότι  πρέπει να επιστρέψουμε στη  μεσογειακή διατροφή ,τη  διατροφή που είχαν οι οι Έλληνες τον προηγούμενο αιώνα ,δύσκολα μεν ,αλλά αναγκαίο ,ώστε να υπάρχει μακροβιότητα..
MEMO0094

.